Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Νομική και Διοικητική Επιστήμη"

Mobirise Website Builder

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ»

Απόφαση 6ης συνεδρίασης της Συνέλευσης του Τμήματος της 21ης/12/2023


Άρθρο 1
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ

Στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης λειτουργεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: Νομική και Διοικητική Επιστήμη.
• Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης είναι η ανάδειξη και μελέτη της διεπιστημονικότητας των ζητημάτων που σχετίζονται με τη Νομική Επιστήμη, τη Διοικητική Επιστήμη και τη Δημόσια Διοίκηση.
• Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων και η εξοικείωση πτυχιούχων με τη σύγχρονη ερευνητική μεθοδολογία σε ό,τι αφορά τις θεματικές ενότητες ή επιστημονικούς κλάδους της Δημόσιας Διοίκησης και ειδικότερα σε θέματα Δικαίου και Πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Μάνατζμεντ και Δικαίου, Τεχνολογίας και Οικονομίας.
• Οι κάτοχοι του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σε πανεπιστήμια, σε ερευνητικά κέντρα, σε φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και σε οργανισμούς του Δημοσίου, σε ελεγκτικούς φορείς του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και άλλους θεσμούς, με σκοπό αφενός τη μελέτη των σχετικών ζητημάτων και αφετέρου την αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και του Ιδιωτικού Τομέα.
• Ο τίτλος αποτελεί τυπική και αναγκαία προϋπόθεση για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Άρθρο 2
ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νομική και Διοικητική Επιστήμη» λειτουργούν τρεις Ειδικεύσεις: α) Δίκαιο και Πολιτικές της Ε.Ε., β) Δίκαιο, Τεχνολογία και Οικονομία και γ) Διοικητική Επιστήμη και Δημόσιο Μάνατζμεντ.

A. ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ E.E.

Κατηγορίες πτυχιούχων
Στην ειδίκευση αυτή γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι Τμημάτων του Παντείου Πανεπιστημίου ή άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ της αλλοδαπής, με την προϋπόθεση να έχουν διδαχθεί σε προπτυχιακό επίπεδο μαθήματα Δικαίου συναφή με τα διδασκόμενα στην Ειδίκευση, βαθμό πτυχίου α΄ κύκλου σπουδών τουλάχιστον 7 (επτά) και πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας (αγγλικά, γαλλικά γερμανικά, ισπανικά ή ιταλικά) επιπέδου Γ1. Σε περίπτωση που ο/η υποψήφιος/α δε διαθέτει το ανωτέρω πιστοποιητικό ξένης γλώσσας, τότε ακολουθείται διαδικασία πιστοποίησης των γνώσεών του/της από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Παντείου για τις γλώσσες που διδάσκονται σε αυτό. Το πιστοποιητικό αυτό δεν απαιτείται για τους πτυχιούχους του Παντείου και για όσους/ες υποψήφιους/ες είναι προαπαιτούμενη η πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας για τη λήψη του πτυχίου τους.

Αριθμός εισακτέων
Ο αριθμός των εισακτέων για την Ειδίκευση ορίζεται σε είκοσι (20). Επιπλέον του αριθμού των εισακτέων και εφόσον πληρούν τα κριτήρια, γίνονται δεκτοί/ές έως δύο (2) υπότροφοι οι οποίοι έχουν λάβει υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σε γνωστικό αντικείμενο συναφές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Ειδίκευσης.

Πρόγραμμα Μαθημάτων (90 ECTS).
Α' Εξάμηνο (30 ECTS)
1. Υποχρεωτικό Μάθημα «Ειδικά θέματα ενωσιακού δικαίου» / 7,5 ECTS
2. Υποχρεωτικό Μάθημα «Πολιτειακή οργάνωση και θεσμοί διακυβέρνησης στην ΕΕ» / 7,5 ECTS
3. Υποχρεωτικό Μάθημα «Τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ε.Ε.» / 7,5 ECTS
4. Υποχρεωτικό Μάθημα «Διαφάνεια στην ενωσιακή και εθνική δημόσια διοίκηση» / 7,5 ECTS.
Β΄ Εξάμηνο (30 ECTS)
1. Υποχρεωτικό Μάθημα «Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο ελληνικό Διοικητικό Δίκαιο» / 6 ECTS
2. Υποχρεωτικό Μάθημα «Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση» / 6 ECTS
3. Υποχρεωτικό Μάθημα «Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Διακυβέρνηση» / 6 ECTS
4. Υποχρεωτικό Μάθημα «Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο» / 6 ECTS.
5. Μάθημα Υποχρεωτικό Επιλογής / 6 ECTS (επιλέγεται ένα από τα εξής:
α) Η ιδιωτική ασφάλιση στη σύγχρονη οικονομία - Ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο
β) Αρχές Διοικητικής Διαδικασίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Γ' Εξάμηνο (30 ECTS)
Διπλωματική εργασία

B. ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΔΙΚΑΙΟ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατηγορίες πτυχιούχων
Στην Ειδίκευση αυτή γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Νομικής και Τμημάτων Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής με βαθμό πτυχίου α΄ κύκλου σπουδών τουλάχιστον 7 (επτά) και πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας (αγγλικά, γαλλικά γερμανικά, ισπανικά ή ιταλικά) επιπέδου Γ1. Σε περίπτωση που ο/η υποψήφιος/α δε διαθέτει το ανωτέρω πιστοποιητικό ξένης γλώσσας, τότε ακολουθείται διαδικασία πιστοποίησης των γνώσεών του/της από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Παντείου για τις γλώσσες που διδάσκονται σε αυτό. Το πιστοποιητικό αυτό δεν απαιτείται για τους πτυχιούχους του Παντείου και για όσους/ες υποψήφιους/ες είναι προαπαιτούμενη η πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας για τη λήψη του πτυχίου τους.
Με ειδικά τεκμηριωμένη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι άλλων επιστημονικών κλάδων των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Αριθμός εισακτέων
Ο αριθμός των εισακτέων για την Ειδίκευση ορίζεται σε είκοσι (20). Επιπλέον του αριθμού των εισακτέων και εφόσον πληρούν τα κριτήρια, γίνονται δεκτοί/ές έως δύο (2) υπότροφοι οι οποίοι έχουν λάβει υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σε γνωστικό αντικείμενο συναφές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Ειδίκευσης. Επίσης, κατ’ έτος μπορούν να γίνονται δεκτοί/ές έως δύο (2) δικαστικοί λειτουργοί χωρίς εξετάσεις, υπό την προϋπόθεση να πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής στην Ειδίκευση.

Πρόγραμμα Μαθημάτων (90 ECTS)
Α' Εξάμηνο (30 ECTS)

1. Υποχρεωτικό Μάθημα «Μέθοδοι ερμηνείας και διάπλασης του Δικαίου» / 7,5 ECTS
2. Υποχρεωτικό Μάθημα «Ειδικά θέματα Ενοχικού Δικαίου» / 7,5 ECTS
3. Υποχρεωτικό Μάθημα «Δίκαιο και Τεχνολογία» / 7,5 ECTS
4. Υποχρεωτικό Μάθημα «Δημόσιο Δίκαιο και οικονομική κρίση» / 7,5 ECTS

B' Εξάμηνο (30 ECTS)
1. Υποχρεωτικό Μάθημα «Δημόσιες συμβάσεις και κρατικές ενισχύσεις» / 7,5 ECTS
2. Υποχρεωτικό Μάθημα «Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στην εσωτερική έννομη τάξη» / 7,5 ECTS
3. Υποχρεωτικό Μάθημα «Δημόσιο Οικονομικό Δίκαιο» /7,5 ECTS
4. Υποχρεωτικό Μάθημα «Αλληλεπίδραση Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου» / 7,5 ECTS

Γ' Εξάμηνο (30 ECTS)
Διπλωματική εργασία.

Γ. ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΝΑΤΖΕΜΕΝΤ
Στην Ειδίκευση αυτή γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι Τμημάτων του Παντείου Πανεπιστημίου ή άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ομοταγών της αλλοδαπής αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την προϋπόθεση να έχουν διδαχθεί τουλάχιστον τρία μαθήματα σχετικά με τη Δημόσια Διοίκηση, το Δημόσιο Μάνατζμεντ και τη Διοικητική Επιστήμη, βαθμό πτυχίου α΄ κύκλου σπουδών τουλάχιστον 7 (επτά) και πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας (αγγλικά, γαλλικά γερμανικά, ισπανικά ή ιταλικά) επιπέδου Γ1. Σε περίπτωση που ο/η υποψήφιος/α δε διαθέτει το ανωτέρω πιστοποιητικό ξένης γλώσσας, τότε ακολουθείται διαδικασία πιστοποίησης των γνώσεών του/της από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Παντείου για τις γλώσσες που διδάσκονται σε αυτό. Το πιστοποιητικό αυτό δεν απαιτείται για τους πτυχιούχους του Παντείου και για όσους/ες υποψήφιους/ες είναι προαπαιτούμενη η πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας για τη λήψη του πτυχίου τους. Επίσης στην Ειδίκευση γίνονται δεκτοί και απόφοιτοι/ες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) με την προϋπόθεση να έχουν βαθμό πτυχίου α΄ κύκλου σπουδών τουλάχιστον 7 (επτά) και πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας (αγγλικά, γαλλικά γερμανικά, ισπανικά ή ιταλικά) επιπέδου Γ1.

Αριθμός εισακτέων
Ο αριθμός των εισακτέων για την Ειδίκευση ορίζεται σε είκοσι (20). Επιπλέον του αριθμού των εισακτέων και εφόσον πληρούν τα κριτήρια, γίνονται δεκτοί/ές έως δύο (2) υπότροφοι οι οποίοι/ες έχουν λάβει υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σε γνωστικό αντικείμενο συναφές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Ειδίκευσης.

Πρόγραμμα Μαθημάτων (90 ECTS)
Α' Εξάμηνο (30 ECTS)
1. Υποχρεωτικό Μάθημα «Στρατηγική Διοίκηση - Ανάπτυξη και Υλοποίηση Επιχειρηματικών Σχεδίων» / 6 ECTS
2. Υποχρεωτικό Μάθημα «Συστήματα Ελέγχου Διοίκησης» / 6 ECTS
3. Υποχρεωτικό Μάθημα «Ειδικά Θέματα Δημόσιας Διοίκησης - Συγκριτική Δημόσια Διοίκηση» / 6 ECTS
4. Υποχρεωτικό Μάθημα «Εφαρμοσμένα Θέματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού» / 6 ECTS
5. Υποχρεωτικό Μάθημα «Ποσοτικές και Ποιοτικές Μέθοδοι Έρευνας» / 6 ECTS.

B' ΕΞΆΜΗΝΟ (30 ECTS)
1. Υποχρεωτικό Μάθημα «Διοίκηση Ολικής Ποιότητας Διαχείριση Αλλαγών» / 6 ECTS
2. Υποχρεωτικό Μάθημα «Εφαρμοσμένα Θέματα Διοικητικής Επιστήμης - Δημόσιες Πολιτικές» / 6 ECTS
3. Υποχρεωτικό Μάθημα «Ειδικά Θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης» / 6 ECTS
4. Υποχρεωτικό Μάθημα «Δημόσια Διοίκηση και Καλή Νομοθέτηση» / 6 ECTS
5. Μάθημα Υποχρεωτικό Επιλογής / 6 ECTS (επιλέγεται ένα από τα εξής:
α) Χρηματοοικονομική Διοίκηση - Διαχείριση Έργου
β) Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT in Management)

Γ' Εξάμηνο (30 ECTS) Διπλωματική εργασία

Οι τίτλοι των μαθημάτων στα Α' και Β' εξάμηνα των τριών Ειδικεύσεων είναι ενδεικτικοί. Η Συνέλευση του Τμήματος μετά από πρόταση της ΣΕ μπορεί να τροποποιεί τους τίτλους και το περιεχόμενο των μαθημάτων και τα ανακατανέμει στα εξάμηνα.

Άρθρο 3
ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Όργανα Διοίκησης του ΠΜΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 81 του ν. 4957/2022, είναι η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) και ο Διευθυντής.
1. Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) απαρτίζεται από πέντε (5) μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος, οι οποίοι έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο και εκλέγονται από τη Συνέλευση του Τμήματος για διετή θητεία. Η θητεία του Προέδρου της Σ.Ε. μπορεί να ανανεωθεί μία φορά. Η Σ.Ε. είναι αρ- μόδια για την παρακολούθηση και το συντονισμό της λειτουργίας του προγράμματος.
2. Ο Διευθυντής κάθε Π.Μ.Σ. είναι μέλος της Σ.Ε. και ορίζεται μαζί με τον Αναπληρωτή του, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για διετή θητεία. Προεδρεύει της Σ.Ε., είναι μέλος Δ.Ε.Π. πρώτης βαθμίδας ή της βαθμίδας του αναπληρωτή, είναι του ιδίου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. και ασκεί τα καθήκοντα που ορίζονται στο νόμο και στον παρόντα Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. εισηγείται στα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος για κάθε θέμα που αφορά στην αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος. Ο Διευθυντής δεν μπορεί να έχει περισσότερες από δύο (2) συνεχόμενες θητείες και δεν δικαιούται επιπλέον αμοιβή για το διοικητικό του έργο ως Διευθυντής.

Άρθρο 4
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

1. Το διδακτικό προσωπικό του Π.Μ.Σ. αποτελείται πρωτίστως, σύμφωνα και με την οικεία εγκριτική υπουργική απόφαση, από μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος, μετέχοντα και στη διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων του Τμήματος. Διδακτικά καθήκοντα μπορούν να αναλάβουν μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. που είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.
2. Όλοι οι ανωτέρω επιλέγονται ανά μάθημα από τη Συνέλευση Τμήματος, μετά από σχετική εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής.
3. Ως διδακτικό προσωπικό του Π.Μ.Σ. μπορούν επίσης ανά μάθημα να ορισθούν μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και γενικότερα όσοι προβλέπονται στο άρθρο 83 του ν. 4957/2022 με την διαδικασία που εκεί προβλέπεται
4. Στο παρόν Π.Μ.Σ. μπορούν ακόμη να προσφέρουν διδακτικό, ερευνητικό και εν γένει επιστημονικό έργο Ομότιμοι Καθηγητές του Τμήματος. Η συμμετοχή τους ανά ακαδημαϊκό έτος και μάθημα εγκρίνεται βάσει απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος κατόπιν εμπρόθεσμης αντίστοιχης αίτησής τους και εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής.

Άρθρο 5
ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

- Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.
- Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής δύναται να επιτραπεί από τη Συνέλευση η αναστολή των σπουδών για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δυο (2) συνεχόμενα εξάμηνα.

Άρθρο 6
ΦΟΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

1. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και βεβαιώνεται με την υπογραφή του υπευθύνου διδάσκοντος στα σχετικά παρουσιολόγια.
2. Περισσότερες από δύο απουσίες σε ένα μάθημα έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τις εξετάσεις του μαθήματος αυτού και οι φοιτητές οφείλουν να παρακολουθήσουν ξανά το μάθημα αυτό και να προσέλθουν στις επόμενες εξετάσεις. Επιτρέπονται περισσότερες από δύο απουσίες σε κάθε μάθημα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατόπιν σχετικής απόφασης της Σ.Ε.
3. Στο τέλος κάθε εξαμήνου όσοι μεταπτυχιακοί φοιτητές δεν έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο όριο απουσιών προσέρχονται στις προφορικές ή γραπτές εξετάσεις.
4. Οι φοιτητές που απέτυχαν σε δύο (2), το πολύ, μαθήματα του εξαμήνου οφείλουν να προσέλθουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του εκάστοτε διανυόμενου ακαδημαϊκού έτους που διενεργούνται το Σεπτέμβριο.
5. Οι φοιτητές οι οποίοι δεν προσήλθαν προς εξέταση ή απέτυχαν σε περισσότερα από δύο (2) μαθήματα ανά εξάμηνο ή κατά τις επαναληπτικές εξετάσεις διαγράφονται από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και δικαιούνται να λάβουν βεβαίωση για όσα μαθήματα έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς.
6. Φοιτητές οι οποίοι απέτυχαν στις δύο εξετάσεις ενός μαθήματος και δεν οφείλουν άλλο μάθημα, δικαιούνται να ζητήσουν επανεξέταση από τριμελή επιτροπή μελών ΔΕΠ της Σχολής, τα οποία έχουν ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με το εξεταζόμενο μάθημα και ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων.
7. Η διδασκαλία και εξέταση των μαθημάτων γίνεται στην ελληνική γλώσσα.
8. Η αξιολόγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με βαθμολογική κλίμακα από το μηδέν (0) μέχρι το δέκα (10) με βάση το πέντε (5) και βήματα μισής μονάδας (0,5).
9. Οι φοιτητές, πέρα από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στους λοιπούς Κανονισμούς του Πανεπιστημίου, επικουρούν τους διδάσκοντες του τμήματος στη διενέργεια των εξετάσεων.

Άρθρο 7
ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Οι διπλωματικές εργασίες σε όλες τις κατευθύνσεις:
α) Ανατίθενται μετά τη λήξη του Β΄ εξαμήνου σπουδών από τη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία ορίζει και τον Επιβλέποντα.
β) Είναι δυνατή η υποβολή διπλωματικής εργασίας και σε άλλη γλώσσα, από τις διαδεδομένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος και της Συντονιστικής Επιτροπής.
γ) Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, είναι η 15η Νοεμβρίου που ακολουθεί το πέρας του Β’ εξαμήνου. Η ημερομηνία κατάθεσης μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη εξάμηνο σπουδών με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής κατόπιν εισήγησης του επιβλέποντος.
δ) Υποστηρίζονται ενώπιον τριμελούς επιτροπής η οποία ορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή και περιλαμβάνει τον επιβλέποντα. Οι τριμελείς επιτροπές εγκρίνονται από τη Συνέλευση. Η υποστήριξη γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την κατάθεση της διπλωματικής εργασίας και εφόσον ο φοιτητής έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα. Πριν την υποστήριξη και σε χρόνο που θα ορίσει ο επιβλέπων, απαιτείται η ανάρτηση της διπλωματικής εργασίας στην πλατφόρμα Open eClass, στο πεδίο «Εργασίες» για έλεγχο ομοιότητας των κειμένων.
2. Η τριμελής επιτροπή αποφασίζει τον βαθμό της διπλωματικής εργασίας με ελάχιστο αποδεκτό βαθμό το πέντε (5). Σε περίπτωση μη κατάθεσης εντός του προβλεπόμενου χρόνου ή απόρριψης της διπλωματικής εργασίας από την τριμελή επιτροπή, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές διαγράφονται και δικαιούνται να λάβουν βεβαίωση για όσα μαθήματα εξετάστηκαν με επιτυχία.
3. Η τριμελής εξεταστική επιτροπή δύναται να προτείνει βελτιώσεις και να ορίσει νέα ημερομηνία υποστήριξης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα.
4. Ο αριθμός των διπλωματικών εργασιών που δύναται να επιβλέψει ο διδάσκων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τέταρτο (1/4) του αριθμού των φοιτητών της Κατεύθυνσης.
5. Η διπλωματική εργασία κατατίθεται στη Γραμματεία του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης σε τρία (3) αντίγραφα και ένα σε ηλεκτρονική μορφή.

Άρθρο 8
ΑΠΟΝΟΜΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ

1. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών και της διπλωματικής εργασίας σύμφωνα με τα παραπάνω οριζόμενα, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.).
2. Ο τελικός βαθμός προκύπτει κατά τα 2/3 από τον μέσο όρο των βαθμολογιών των μαθημάτων και κατά το 1/3 από τη βαθμολογία της διπλωματικής εργασίας.
3. Ο τίτλος απονέμεται με το βαθμό και τη διάκριση «Καλώς» (5-6,49), «Λίαν Καλώς» (6,50-8,49) ή «Άριστα» (8,50-10) σύμφωνα με τα κρατούντα.


Άρθρο 9
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

1. Το κόστος της λειτουργίας του Προγράμματος χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό του Παντείου Πανεπιστημίου, από χορηγίες φυσικών ή νομικών προσώπων, από ερευνητικά προγράμματα και από δίδακτρα, εξέταστρα ή λοιπά τέλη.
2. Τα σχετικά κονδύλια μπορούν να καλύπτουν αμοιβές εξωτερικών συνεργατών, δαπάνες μετακινήσεων (εσωτερικού-εξωτερικού), δαπάνες αναλωσίμων, δαπάνες επιστημονικών εκδόσεων, δαπάνες εκπόνησης και έκδοσης οδηγών σπουδών, δαπάνες διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων, σχετικές ενέργειες δημοσιότητας εν γένει, προμήθειες επιστημονικών εκδόσεων και εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού, δαπάνες εξοπλισμού και συντήρηση εργαστηρίων και συστημάτων.
3. Ο προϋπολογισμός κατανέμεται στις ειδικεύσεις με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος μετά από εισήγηση του Διευθυντή του ΠΜΣ.

 © Copyright 2023 Dpt of Public Administration - All Rights Reserved 

No Code Website Builder